zondag 20 maart 2011

Ik gleed als een meeuw door de wolken
Ik cirkelde boven de stad
Ik luisterde naar de verhalen
En schetste het beeld dat ik had

Maar toen ik vaste grond onder mijn voeten kreeg
En de realiteit voor me zag, zag ik Afrika met andere ogen

Ik zag de vruchtbaarste grond van de aarde
Grenzend aan armoe en vuil
Ik zag naast de groene de droogste valleien
Ik hoorde gelach en gehuil

Op een continent waar elk ogenblik
De verschillen zo duidelijk zijn zag ik Afrika
Met andere ogen, geraakt en dichtbij
Verbaasd en bewogen, in de ogen van mij

Het beeld dat ik had was vertekend
Door het leed dat ik zag achterhaald
Welvaart lijkt zo vanzelfsprekend
Voor een mens die in hebzucht verdwaalt

Ik zag jonge mensen met een toekomstbeeld
Dat besmet was met ziekte en pijn, ik zag Afrika
Met andere ogen, geraakt en dichtbij
Verbaasd en bewogen, in de ogen van mij

                                         Met andere ogen -  de kast         

woensdag 16 februari 2011

Nu is het toch echt bijna zo ver.Alle laatste dingetjes zijn gecheckt. Morgen vroeg zal ik vanaf Schiphol vertrekken.

Wil je volgen wat ik elke dag doe? Kijk dan op http://www.edukans.nl/scholenacties/going-global/reisverslagen/ethiopie2011-groep3/ en volg de dag verslagen.

donderdag 10 februari 2011

Reisprogramma

Dit is het reisprogramma voor in Ethiopië;

Dag
Activiteit

Overnachting
Donderdag 17 februari
Reis Amsterdam – Addis Abeba
Vertrek 10:25 uur
Aankomst 00:40 uur (lokale tijd)
We worden opgewacht door onze lokale begeleider Selam. Zij werkt bij het Development Expertise Centre van Edukans in Addis Abeba en zal de hele week met ons meegaan.

Addis Abeba
Vrijdag 18 februari
Reis Addis – Alem Ketema
We reizen vandaag naar Alem Ketema, de gemeenschap waar we de hele week zullen verblijven. We leggen deze dag zo’n 185 kilometer af. Dit lijkt een korte afstand, maar in Ethiopië is het een heel eind! We hebben vandaag nog niet echt een programma, dus hebben tijd genoeg om te wennen en te genieten van wat we onderweg allemaal tegenkomen.

Alem Ketema
Zaterdag 19 februari
Dagelijks leven
Vandaag ontmoeten we voor het eerst de Ethiopische jongeren waarmee we zullen samenwerken. We nemen de tijd voor een eerste kennismaking en bezoeken de lokale markt in Alem Ketema. Het is interessant om te bekijken hoe deze markt verschilt van markten in Nederland. En welke rol speelt de markt in het dagelijks leven van de Ethiopische bevolking?
’s Middags nemen Wessel en Stein het roer over met hun kunstproject! We gaan gezamenlijk met de Ethiopische jongeren een muurschildering maken waar ze nog lang van kunnen genieten… en wat ook nog eens een boodschap uitdraagt.

Alem Ketema
Zondag 20 februari
Cultuur en religie
De Ethiopische bevolking is overwegend christelijk. We bezoeken daarom een kerk en praten met de jongeren over de rol van religie in hun leven. ’s Middags gaan we verder met het kunstproject.

Alem Ketema
Maandag 21 februari
Onderwijs
Vandaag staat onderwijs centraal. We bezoeken de Arbegnoch Secondary School en doen met de lessen mee. ’s Middags praten we verder over het belang van onderwijs, zowel in Nederland als in Ethiopië. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? Wat vindt jijzelf van je opleiding en kansen voor de toekomst? En hoe ondersteunt Edukans hier het onderwijs? Uiteraard gaan we weer verder met ons kunstproject.

Alem Ketema
Dinsdag 22 februari
Dagelijks leven
Deze dag staat in het teken van familiebezoek: we kijken mee in het huishouden van een Ethiopische familie. We helpen bij huishoudelijke klussen en werken mee op het land. De handen gaan uit de mouwen! We willen hiervoor voldoende tijd hebben, dus vandaag laten we de verf en kwasten even liggen.

Alem Ketema
Woensdag 23 februari
Kinderrechten
Vandaag gaan we met behulp van ontmoetingen en discussies dieper in op de positie van meisjes en vroege uithuwelijking in de Ethiopische cultuur. Wat heb je hiervan gezien in de afgelopen dagen? Hoe kijken de Ethiopische jongeren hier tegenaan? Welke rol speelt cultuur? En onderwijs?
We maken de muurschildering af en bereiden de eindpresentatie voor.

Alem Ketema
Donderdag 24 februari
Kinderrechten
We hebben de afgelopen dagen veel gezien en ervaren, geverfd en gediscussieerd. Nu moeten we onze bevindingen presenteren aan de rest van de gemeenschap! We doen dit op een creatieve manier waarbij iedereen betrokken wordt.

Alem Ketema
Vrijdag 25 februari
Reis Alem Ketema – Addis Abeba
We reizen ’s ochtends terug naar Addis Abeba. Daar hebben we de tijd om souvenirs te kopen en om groep 1 en 2 te ontmoeten op de afscheidsbijeenkomst! Daarna nog even rusten en dan vliegen we terug naar Nederland…

Addis Abeba
Zaterdag 26 februari
Reis Addis – Amsterdam
Vertrek 04:10 uur
Aankomst 15:20 uur (Nederlandse tijd)



Nog maar één weekje! 

donderdag 3 februari 2011

-

Nog 2 weken, dan is het eindelijk zo ver! Kan echt niet wachten!!!

maandag 24 januari 2011

Zaterdag 15, Trainingsdag

Na ruim een maand zijn we weer als groep Going Globallers bij elkaar, het is leuk iedereen weer te zien. De reis komt steeds dichter bij, en iedereen wordt ook steeds zenuwachtiger. We staan allemaal te popelen om te gaan, het liefst vertrekken we nu meteen.

Maar voordat het zo ver is moeten we er wel voor zorgen dat we veilig op reis gaan. Dus; tijd voor de vaccinaties! Ze vielen achteraf toch best mee, alleen nog een dagje spierpijn.

Het was een gezellige dag. We hebben ook stukjes bedacht om op te voeren in Ethiopië - dans, zang, toneel.

Tot op Schiphol allemaal!

vrijdag 21 januari 2011

Kinderrechten



Kinderrechten
Recht op onderwijs
Recht op veilig eten en drinken
Recht op gezondheidszorg 
Recht op bescherming tegen oorlog
Recht op een naam en nationaliteit 
Recht op familie
Recht op bescherming tegen kinderarbeid 
Recht op een eigen mening
Recht op bescherming tegen mishandeling en geweld
Recht op zorg voor gehandicapte kinderen
Recht op vrijheid  van gedachte, geweten 
en godsdienst

10/11 December, Voorbereidingsweekend

Je bent uitgekozen om voor je school als ambassadeur met Edukans mee te gaan naar Ethiopië, om te kijken en leren hoe jongeren daar leven. Maar met wie ga je dat doen? Met wat voor mensen ga je de halve wereld over reizen? Ik kan niet ontkennen dat ik het toch best spannend vind.

Going Globallers 2011, groep 3
Het moment dat ik voor het eerst mijn mede Going Globallers ontmoet. Ik heb geen enkel idee wat me te wachten staat, wat ik van alles moet verwachten. Ik zie allemaal onbekende gezichten en ik probeer wat eerste indrukken te creëren. Eigenlijk probeert iedereen zo snel mogelijk een beetje contact te leggen en een praatje te maken.

Er moet een beetje kennis gemaakt worden. Iedereen was daarom, net als ik zelf, thuis druk bezig geweest een shirt te maken met daarop een rebus van zijn of haar naam. Iedereen probeert zo de namen van alle anderen te ontraadselen; ‘Hé, jij, mag ik jou rebus zien? Bedankt, Eline!’

Na de namen van iedereen te hebben is het natuurlijk nog de kunst om de juiste naam bij de juiste persoon te onthouden. Daarom gaan we ‘Ethiopisch liften’ – het is een soort klapspel op zo snel mogelijk ieders naam te onthouden.

We kregen vele verschillende workshops, waaronder een workshop over ‘kinderrechten’. Dit is het thema waar we ons in Ethiopië vooral mee bezig gaan houden. Ieder kind heeft namelijk rechten, een paar rechten zijn bijvoorbeeld; het recht op onderwijs, recht op gezondheidszorg, recht op genoeg eten en drinken etc. Voor ons zijn dit heel ‘basic’ dingen die heel vanzelfsprekend zijn voor ons. Maar zo vanzelfsprekend is dat eigenlijk helemaal niet, en zijn vele kinderen die dat nog niet eens hebben.

Er zijn in totaal 54 leerlingen die mee doen, die leerlingen zijn onderverdeeld in 3 groepen van 18  mensen. Die 3 groepen gaan allemaal naar een andere plaats in Ethiopië. Ik zit in groep 3, wij gaan naar Alem Ketema in North Shewa (Amhara). In die groep zijn we ook nog weer onderverdeeld in 3 subgroepjes van 6 personen. Per dag heeft een ander groepje de taak om een dagverslag te maken. In je groepje zitten 2 fotografen, 2 schrijvers en 2 mensen die voor de camera presenteren. Ik heb te horen gekregen dat ik foto’s mag maken (JEEJ!) wat ik echt super tof vind.

Na 2 dagen fulltime met de groep te zitten leer je elkaar sneller kennen dan verwacht. Kortom, het was echt een top weekend!